fbpx
autobus visoke turističke klase

Sigurno ste na aranžmanima raznih turističkih agencija primetili da se prevoz obično vrši autobusom (visoke) turističke klase. Saznajte šta to tačno znači i šta je autobus turističke klase.

UNECE klasifikacija motornih vozila

Da bismo razumeli odakle nam dolazi autobus turističke klase potrebno je da se upoznamo sa evropskom klasifikacijom motornih vozila. Postoje razne kategorije vozila u zavisnosti od njihovih karakteristika, ali nama je potrebna kategorija M.

Kategorija M – vozila za prevoz putnika

  • M1 – vozila predviđena za prevoz lica, koja imaju najviše osam sedišta (ne računajući sedište vozača)
  • M2 – vozila predviđena za prevoz lica, koja imaju više od osam sedišta (ne računajući sedište vozača) i maksimalnu masu od 5 tona
  • M3 – ne, nije reč o legendarnom BMW-u serije 3. Vozila kategorije M3 su predviđena za prevoz lica, koja imaju više od osam sedišta (ne računajući vozača) i maksimalnu masu veću od 5 tona
bmw m3 e30

Ne znamo za autobuse koji se koriste na trkačkoj stazi

Što automatski znači da autobusi pripadaju kategoriji M2/M3, u zavisnosti od svoje veličine, tj. Mase. Međutim, autobusi se dalje razvrstavaju na sledeće tri klase:

  1. Klasa I – Ova vozila imaju sedišta i prostor u kojem je predviđeno da putnici stoje. Reč je o klasičnom gradskom autobusu, koji može biti običan ili zglobni.
  2. Klasa II – Ova vozila imaju sedišta i šipke za koje se putnici koji stoje mogu uhvatiti, ali samo između sedišta. Reč je o autobusima kojima se obavlja međugradski saobraćaj.
  3. Klasa III – Ova vozila imaju sedišta, ali nemaju mogućnost transfera putnika koji stoje. Reč je o putničkim (turističkim) autobusima koji se prvenstveno koriste za obavljanje saobraćaja na dužim deonicama.

Sada smo odredili da je autobus turističke klase zapravo vozilo iz kategorije M2/M3 i klase III.

Ali šta je autobus visoke turisičke klase?

Da li je to autobus u kojem se pije šampanjac i služi kavijar, dok umesto zadnjeg sedišta prizor ukrašava vrhunski pijanista za klavirom? Autobus u kojem bezbrižno gledate svet oko sebe znajući da uživate u luksuzu koji ljudi na putu oko vas ne pojme…

Možda je to slučaj za autobuse u kojima se voze svetske zvezde na muzičkim turnejama, ali realnost je malo drugačija.

Ovakvi autobusi se odlikuju komfornim turističkim sedištima sa mogućnošću obaranja, držačima za čaše i mrežicom za novine; optimalnim rasporedom i veličinom prostora za prtljag; naprednim ergonomskim rešenjima za vozača i putnike, visokim nivoom komfora i estetskim kvalitetima.

Dizajnirani su sa svrhom da putniku pruže jedinstven osećaj sigurnosti i udobnosti putovanja,  čemu svakako doprinose dodatni detalji poput panoramskih prozora na bočnim rubovima krova i LCD monitori u unutrašnjosti. Pored toga, moderni turistički autobusi opremljeni su dodacima poput wi-fi veze, USB priključaka ili 220 voltnih utičnica.

Zašto je bitno da se duža putovanja obavljaju autobusima vioske turističke klase?

Na dužim vožnjama je važno da sedišta budu udobna i da pružaju podršku leđima, jer je potrebno da provedete par sati u sedećem položaju pre nego što dođe vreme za pauzu.

Osim udobnosti, kako bi putovanje brže proteklo potrebno je da postoji određeni sadržaj u autobusu kojim ćete zaokupirati um. Bilo da je to LCD ekran na kojem ćete gledati film, dostupan bežični internet, svetlo iznad sedišta za čitanje ili utičnice za punjenje elektronskih uređaja.

Sve ove sitnice znatno olakšavaju putovanje i čine da stignete na destinaciju odmorniji i opušteniji.

Zato naša usluga iznajmljivanja autobusa sa vozačem pruža izbor više vrsta autobusa u zavisnosti od broja putnika. Naši autobusi su opremljeni po visokim standardima i pružaju odličan nivo komfora na svim putovanjima.